Film Cleveringa Lyceum te zien bij expositie Verloren Dorpen

Op vrijdag 31 mei werd de tentoonstelling De Verloren Dorpen rond Delfzijl geopend in het MuzeeAquarium van Delfzijl. Een expositie rondom de drie voormalige dorpen Heveskes, Oterdum en Weiwerd. Tijdens de opening werd een film getoond van Josje Kobès (Studio Frontaal), waarin te zien is hoe de havo-4 leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum deelnamen aan een project over deze dorpen, tot stand gekomen in samenwerking met het IVAK. Deze film zal gedurende de hele expositie te zien zijn voor bezoekers.

Monument maken
Drie weken lang werkten de leerlingen onder leiding van een aantal gastdocenten aan een monument over deze locaties en hun historie. Ook luisterden ze tijdens de aftrap van de lesreeks naar verhalen van Groningen Seaports, het Waterschap Hunze en Aa’s, oud-bewoners en historicus Beno Hofman. Daarna gingen ze zelf op onderzoek uit en bezochten ze de plekken waar de dorpen hebben gestaan. Dit alles werd vastgelegd op film door Studio Frontaal. Het IVAK legde voor dit project de verbinding met de instellingen en kunstenaars die meer inhoud konden geven aan het project’

Tentoonstelling
De dorpen Heveskes, Oterdum en Weiwerd moesten in de laatste kwart van de vorige eeuw wijken voor de uitbreiding van de dijk en de industrie. Maar de herinnering blijft levend dankzij foto’s, objecten, verhalen en schilderijen ontstaat een beeld van de dorpen die verloren zijn gegaan, hun inwoners, hun culturele leven, de middenstand en allerlei facetten uit het dagelijks leven.
De tentoonstelling loopt van 1 juni tot 1 september 2019 en is te bezoeken tijdens de normale openingstijden van het MuzeeAquarium. Tijdens de expositie is ook de film te bekijken.